Dizüstü Bilgisayar Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Dizüstü Bilgisayar Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Açiklama Giriniz.


Bir odaya sığmakta zorluk çeken bilgisayarların yerini ceplerimize sığan bilgisayarlar almış bulunuyor. Boyutları ideal seviyelere inen bilgisayarların mobil kullanımda en fazla tercih edilenlerinden biri, dizüstü bilgisayarlar olarak karşımıza çıkıyor. Hareket hâlindeki kişilerin, bilgisayarlarını yanında taşımak isteyenlerin, yaptığı iş dolayısıyla sabit bilgisayar kullanması zor olanların imdadına; masaüstü bilgisayarlardan farklı olarak elektrik prizine ihtiyaç duymaması ve taşınabilirliğiyle dikkat çeken dizüstü bilgisayarlar yetişiyor.
 
Gerek boyut gerekse donanım açısından birçok özelliği ve çeşidi bulunan bu cihazları seçerken dikkatli olunması gerekiyor. İhtiyaçlarımıza uygun özellikte bir bilgisayar alırken nelere dikkat etmemiz gerektiğine birlikte göz atalım.
 
Dizüstü Bilgisayarın Kullanım Amacı
 
Çoğu teknolojik alette olduğu gibi dizüstü bilgisayar seçiminde de verilmesi gereken en önemli karar, kullanım amacının ne olduğudur.
 
Alt dallarına ayrılsa da bilgisayar kullanımı, temelde üç ana başlıkta toplanabilir: Ofis kullanımı, oyun amaçlı ve genel kullanım olarak üçe ayrılabilen bu alanlardan hangisinin size uygun olduğunun doğru belirlenmesi gerekiyor.
 
Ofis amaçlı alacağınız dizüstü bilgisayarların taşınabilir, kullanımı rahat, ihtiyaç duyulan ofis programlarını destekleyecek kadar performanslı olması yerinde bir tercih olarak karşımıza çıkıyor. Oyun amaçlı kullanımda ise ekran boyutu, kalitesi; yüksek işlemci, RAM gibi donanım özellikleri önem arz ediyor. Özellikle ekran kartının doğru seçilmesi, istenilen tarzda oyunların oynanabilmesi için büyük bir önem taşıyor. Bütün kullanımları bir potada eriten genel kullanım yönünde ise ortalama bir performans, taşınabilirlik, uygun ağırlık ve boyut, öne çıkan özellikler olarak göze çarpıyor.
 
Kullanım amacına bağlı olarak genel özellikleri belirlenen dizüstü bilgisayarların ayrıntılı özelliklerine çeşitli başlıklar altında yakından bakalım.
 
Küçükten Büyüğe Ekran Çeşitleri
11 inçten başlayıp 17-18 inçe kadar çıkabilen ekran boyutları bulunuyor. Sürekli hareket hâlindeki kısıtlı alanda kullanım ihtiyacı olan kişiler için en doğru tercih, küçük ekranlı seçenekler iken, ofisinde sabit şekilde bilgisayar kullanımına ihtiyaç duyanlar ya da oyun keyfini daha büyük ekranlarda yaşamak isteyenler için büyük ekranlar yerinde bir tercih oluyor. 14 ve 15 inç boyutundaki dizüstü bilgisayarlar, genelde ortalama bir kullanıcının bütün ihtiyaçlarına cevap verebiliyor.
 
Ekran boyutları, dizüstü bilgisayarların ağırlığında önemli bir rol oynuyor. Omzunda ya da sırt çantasında ağır bir bilgisayarı sürekli taşımak istemeyenlerin 17 inç civarındaki bilgisayarlardan uzak durmaları, mantıklı bir yaklaşım olarak gözüküyor. Bu boyuttaki bilgisayarlar, üç kilonun üzerindeki ağırlıklarıyla kullanıcı için yorucu olabiliyor. Küçük ekranlı, ince dizüstü bilgisayarlarda ağırlık, bir kilo civarında iken ortalama boyutlar için iki kilogramlık seçenekler karşımıza çıkıyor.
 
Ekranın büyüklüğü kadar çözünürlüğü de önem taşıyor. Orta ve büyük ekranlarda genelde Full HD çözünürlük sunulurken 14 inçten ufak cihazlarda daha çok 1366 x 768 çözünürlük kullanılıyor. Grafik tasarımıyla uğraşan, video düzenlemeleri yapan ve oyun oynamayı seven kullanıcılar, yüksek çözünürlüklü ekranlarda daha rahat ediyor.
 
2in1 olarak adlandırılan bilgisayarlar ise tablet özellikleriyle dizüstü bilgisayar özelliklerini birleştiriyor. Özellikle çizim yapmayı seven, dokunmatik ya da kalemli kullanıma ihtiyaç duyan kullanıcıların bu tür bir bilgisayar seçmeleri gerekiyor. Müzik uygulamalarını sıklıkla kullananların, özellikle müzik düzenlemeleri yapanların tercihlerini dokunmatik ekrandan yana kullanması, kullanım kolaylığı sağlıyor. Dijitalleşen dünyada bazı DJ’lerin dokunmatik ekranlı cihazlarla şarkı düzenlenmeleri yaptığına sıklıkla rastlanıyor.
 
Performansın Kalbi Donanım Özellikleri
Dizüstü bilgisayarlarda kullanım ihtiyaçlarına uygun olarak donanım seçmek gerekiyor. İşlemci, RAM, sabit disk, ekran kartı gibi donanımlar, bu cihazların temel bileşenlerini oluşturuyor.
 
Yüksek işlem gücüne ihtiyaç duyan video ve ses düzenleme, oyun oynama gibi faaliyetler yapılacaksa son nesil bir işlemci kullanılması, hız açısından tatmin edici sonuçlar doğuruyor.
 
Bilgisayarın yapılan işlemlerde en çok başvurduğu donanımlardan biri de RAM oluyor. Aynı anda birden çok işlem gerçekleştirmesi gereken kişilerin yüksek kapasiteli ve performanslı bir bellek seçimi önem arz ediyor.
 
Son zamanlarda özellikle SSD’lerin performansı, sabit disk konusunda dikkat çekiyor. İşletim sisteminin kurulu olduğu bölümde SSD kullanılması, sıradan hard disklere oranla on kata kadar daha fazla performans sağlıyor. Yüksek depolama ihtiyaçları içinse daha ekonomik olduğu için hard diskler iyi birer alternatif olarak karşımıza çıkıyor. Ekran kartları, kaliteli grafik ihtiyacının ana donanımını oluşturuyor. Oyun amaçlı dizüstü bilgisayar kullanımlarında kaliteli ve yüksek performanslı ekran kartları tercih ediliyor.
 
Bir “performans canavarı” seçilmek istendiğinde dizüstü bilgisayarların en büyük kâbuslarından biri olan ısınma problemine dikkat etmek gerekiyor. Soğutma açısından başarılı donanımlar ve markaların seçilmesi, yüksek ısıdan kaynaklı donanım arızaları ve performans düşüşlerinden korunmada önemli bir rol üstleniyor.
 
Uzun Süreli Kullanım İçin Yüksek Batarya Kapasitesi
 
Sabit bir alanda dizüstü bilgisayar kullanacaklar için çok önemli olmasa da mobil kullanım için yüksek pil ömrü sunan modeller öne çıkıyor.
 
Küçük ekranlı, donanımı temel düzeyde olan cihazların bataryası uzun süre dayanırken, büyük ekranlı, yüksek çözünürlüklü, donanımı üst seviyede olan cihazların bataryası kısa sürede bitiyor.
 
15 inçe kadar ortalama 8-10 saat, 15 inçten büyük cihazlarda ise 5-7 saat arası bir batarya ömrü sunuluyor.
 
Prizden uzakta geçirilebilecek maksimum süreyi etkileyen bazı unsurlar bulunuyor. Yüksek çözünürlüklü film izleme, video düzenlemeleri, oyun oynanması gibi fazla performans gerektiren işlemler, ihtiyaç duyulan enerjiyi artırarak bataryanın çabuk tükenmesine neden olabiliyor. Özellikle sık seyahat eden kişilerin yüksek kapasiteli bataryaya sahip bilgisayar modellerini tercih etmesi gerekiyor.
 
İhtiyacınızı ve kullanım amaçlarınızı belirledikten sonra siz de yüzlerce seçenek arasından bütçenize uygun bir model için İdeal Bilgisayar'ı tercih edebilirsiniz.